A kontaktlencse folyadékról bővebben

ápr 17, 2020 | Blog, Kontaktlencse

Sokan hordanak manapság kontaktlencsét, hiszen lényegesen kényelmesebb, mint egy szemüveg, de ezen felül is rendelkezik számos előnnyel, így például kiküszöböli a túl erős dioptria, vagy a túl nagy dioptriakülönbség okozta torzítást is. Ahhoz azonban, hogy ne okozzon problémát, a kontaktlencsét ápolni kell, méghozzá folyamatosan, és ehhez speciális kontaktlencse folyadékot kell használni.

Az ápolás valójában két fontos területre összpontosít: a tisztításra és a fertőtlenítésre. Vásárolható erre a feladatra többféle kontaktlencse folyadék is, ám ma már olyan, többfunkciós termékek is kaphatóak, amelyek egy lépésben végzik el a tisztítást és a fertőtlenítést. Érdemes azonban legalább időnként kiegészíteni a multifunkciós szereket más, erősebb hatású oldatokkal is, ám ez csak abban az esetben szükséges, ha nem eldobható kontaktlencsét használunk.

Tárolás során a kontaktlencsét mindig nedvesen kell tartani, és erre a megfelelő kontaktlencse folyadék tökéletesen alkalmas, ellenben szigorúan tilos a lencsét, illetve a tárolóját csapvízzel tisztítani, mert fertőzést okozhat! Mivel a lencse a szemhez közvetlenül ér hozzá, többféle tünetet okozhat és tarthat fenn, mint a homályos látás, a szemszúródás, az égő érzés, az irritáció és a könnyezés, amelyek akár valamilyen súlyosabb problémát is jelezhetnek. Ha panaszok jelentkeznek, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni kell a lencse épségét, tisztaságát, mert esetenként csupán ennyi a gond, vagy egy illesztési hiba, véletlen kifordulás okozza az átmeneti tüneteket.

Egy kontaktlencse folyadékkal elvégzett öblítést, tisztítást és fertőtlenítést követően meg kell próbálni újra behelyezni a lencsét. Ha a panaszok újra jelentkeznek, akkor minél hamarabb fel kell keresni egy szemész szakorvost, mert okozhatja őket a szaruhártya sérülése, egy idegen test, gyulladás, esetleg fertőzés is. A kontaktlencsét, a lencsetartót és a kontaktlencse folyadékot ezek után tilos tovább használni a fertőzésveszély miatt.

És most ejtsünk néhány szót a jelenlegi helyzetről. A kontaktlencse viselése az általunk forgalmazott márkák szerint teljesen biztonságos, ám véleményünk szerint érdemes kerülni a szem-kéz kontaktust, így jelenleg inkább szemüveget használunk, illetve ezt javasoljuk ügyfeleinknek is. Ha Te viszont mégis inkább a kontaktlencsét választanád, mindig alaposan moss kezet, és egyszer használatos papírtörölközőt használj behelyezés és eltávolítás előtt! Ha napi lencsét használsz, minden este dobd őket el, a havi és kéthetes lencséket pedig fertőtlenítsd a gyártó utasításai szerint! Betegség, illetve megfázásos- és influenza-szerű tünetek esetén viszont mindenképpen kerüld a kontaktlencse viselését!

Kontaktlencse folyadékot vásárolnál? Tekintsd meg kínálatunkat, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....