Az asztigmia tünetei és korrekciója

máj 23, 2023 | Blog

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni.

Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz. Egyfajta fókuszálási hibaként mutatkozik meg, ami elmosódott képet eredményez mind közelre, mind távolra, és kialakulhat rövidlátás és a távollátás mellett is. A harmadik leggyakoribb elváltozás; az emberek fele tapasztalja a hátrányait, bár többnyire csak kis mértékben. Az asztigmiát – tévesen – szemtengelyferdülésnek is nevezik, azonban nem azonos a kancsalsággal, vagyis a szemek hibás állásával.

szemüveg, kontaktlencse, látásvizsgálat

Az asztigmia tünetei és okai

Az asztigmia kialakulásáért többnyire a szaruhártya alakja felelős, ami ideális esetben gömbfelszínű, azonos görbülettel, minden tengelyen azonos törőerővel, így a fénysugarak egy fókuszpontban gyűlnek össze a retinán, és éles képet alkotnak.

Asztigmia esetén a szaruhártya enyhén összenyomódott, tehát az egyik átmérő irányában domborúbb, aminek okán az erősebb görbületű tengelyen áthaladó fénysugarak előrébb, a gyengébb görbületű tengelyen áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban, két gyújtópontot hozva létre – ennek következménye az elmosódott kép.

Érdemes tudni, hogy nem csak a szaruhártya torzulása okozhat asztigmiát, hanem a szem többi törőközegének – csarnokvíz, szemlencse és üvegtest – egyenetlensége, illetve görbületi eltérése is.

Az asztigmia tünetei lehetnek:

  • szemfáradás,
  • fényérzékenység,
  • keresztezett szemgolyók,
  • koordinálatlan szemmozgások,
  • látás- és mélységélesség zavara,
  • rosszullét,
  • szédülés,
  • hibás tájékozódás.

Az asztigmia lehet veleszületett vagy később kialakuló is; az előbbi általában öröklődő, és egész életen át tart, míg az utóbbit a szaruhártya alapbetegsége, sérülése vagy hegesedése válthatja ki.

szemüveg, kontaktlencse, látásvizsgálat

Az asztigmia hatásai

A tárgyak – bármilyen távolságra is legyenek – az asztigmiás beteg számára elmosódottan, homályosan jelennek meg.

A szem ugyan igyekszik korrigálni a homályos látást folyamatos fókuszálással, de az erőltetés hatására gyorsan elfárad, ami fejfájáshoz vezethet. Emellett gyakori a hunyorítás és a fej oldalra fordítása is, ami az arc izmainak és a szemhéjnak is megerőltető.

Az asztigmia korrigálása

Az asztigmia a látásvizsgálat keretein belül egyszerűen felismerhető, a fénytörési hiba pedig a számítógépes vizsgálat során be is mérhető, ezt követően szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható, de a lézeres beavatkozás is segíthet.

Amennyiben a szemüveg vagy a kontaktlencse mellett dönt a beteg, akkor olyan – cylinder – lencsét kap, amely nem teljesen gömbfelszínű, hanem inkább a hengerre hasonlít, mivel az egyik tengelyben eltérő a fénytörése. Fontos, hogy más fénytörési hibával – rövid vagy távollátással – együtt a cylinder-érték mellet dioptria-értékre is szükség lehet.

Az asztigmia korrekciójára szolgáló kontaktlencsék teljesen befedik a szaruhártyát, emiatt pedig többnyire kisebb értékű cylinder szükséges, mert a szaruhártya görbületének kiegyenlítését a kontaktlencse alatti könnyfilm is segíti. Lényeges, hogy a kontaktlencse elfordulása asztigmia esetében nem megengedett!

Az asztigmia jeleit tapasztalja, és szeretne rá megoldást egy szemüveg vagy kontaktlencse formájában? Keresse fel optikánkat, és vegyen részt látásvizsgálaton, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Látás hónapja 2022

Látás hónapja 2022

A látás hónapjában megéri elkészíttetni új szemüvegét. Legyen az ügyfelünk, térjen be optikánkba ebben az időszakban, és spóroljon jelentős összegeket!Az itthoni optika szakma számára igen fontos hónap az október, hiszen ekkor kerül előtérbe az ember legfontosabb...