GYIK

Mennyi idő kell, hogy a szem megszokja a szemüveget?

Néhány embernek csak pár napra van szüksége ahhoz, hogy megszokja szemüvegét, míg másoknak ez hetekbe is telhet. Az agynak ugyanis először igazodnia kell az új, jobb látási viszonyokhoz.
Ezért fontos, hogy kitartóan viselje tovább a szemüvegét, hogy a szeme hozzá tudjon szokni.
Teljesen normális, ha kezdetben csak a szemüvegkeretének a szegélyét látja, amikor először viseli.
Ez vonatkozik azokra is, akik a korábbitól eltérő dioptriájú szemüveget kapnak, vagy új keretet, vagy más lencsét választottak. Kerülje az új és a régi szemüveg cserélgetését, mivel ez összezavarhatja a szemét és az agyát.

Tipp: Az új szemüveget csak másnap reggel kezdje el használni – így könnyebben alkalmazkodik a szem az új környezethez. Először az otthonában kezdje el használni a szemüveget, és kezdetben csak ülve viselje. Lassan szoktassa magát az új lencsékhez úgy, hogy viseli a mindennapi tevékenységek során is.

Miért érdemes monitorszemüveget viselni?

A monitorszemüveg – más néven kékfényszűrő szemüveg – nem hagyományos látásjavító eszköz. Különlegessége, hogy lencséje kékfényszűrővel van ellátva. Nulla dioptriás változatát azok is viselhetik, akiknek nincs szüksége látásjavításra, de a dioptriás lencsék is kérhetőek kékfényszűrő réteggel.

A monitorszemüveg megszűri és nem engedi a szembe jutni a káros, nagy energiájú UV-C sugárzást, azaz az ibolyakék fényt, melyekkel nap mint nap körül vagyunk véve. Ezt a fényt bocsájtják ki ugyanis a számítógép monitorok, a mobiltelefon kijelzők, a televíziók, de a LED-es világítás is. Ettől segít megóvni a látószervek és a látás egészségét a monitorszemüveg.

Mik azok az egyfókuszú lencsék?

Az egyfókuszú szemüveglencsék a legalapvetőbb típusú lencsék. Ezeknek a lencséknek egyetlen fókuszpontja van, tehát a dioptria mértéke (azaz a nagyítás foka) a lencse teljes felületén azonos mértékű, így csak arra a meghatározott távolságra biztosítanak éles képet.
A szem túl közeli vagy távoli fókuszpontját módosítják olyan módon, hogy a szembe érkező fénysugarak immár pont a retinára vetüljenek, így éles kép alakuljon ki.

Az egyfókuszú lencsék a természetes látást segítik elő és az alábbi látáshibák esetén javasolják:
Rövidlátás (myopia): A távoli dolgok homályosak, a közeliek kellően élesek, a korrekció „mínuszos” lencsével történik.
Távollátás (hypermetropia): A távoli dolgok kellően élesek, a közeliek homályosak, a korrekció „pluszos” lencsével történik.
Szemtengelyferdülés (astigmia): Többé kevésbé valamilyen mértékben mindenkinek torzít a szeme. Ezt a látáshibát az úgynevezett cylinderes, vagy tórikus lencsékkel lehet korrigálni. Ezek szintén torzítanak, csak pont az ellenkező irányba, mint a szemüveget viselő szeme. Ezért fontos, hogy milyen szögben és tengelyben áll a felírt lencse.

Időskori távollátás (presbyopia): Egy bizonyos kor fölött előbb-utóbb, mindenkinek problémái adódnak a látással, mivel a szemlencse veszít rugalmasságából, így a közeli tárgyakra nehezebben fókuszál. Az egyfókuszú lencsék kategóriájában az olvasószemüvegek jelentenek megoldást.

Hogyan tudom, hogy szükségem van-e szemüvegre?

Ha gyakran érez fejfájást, fáradtnak érzi a szemeit, homályosan lát távolra vagy közelre, esetleg gyakran hunyorít, ajánlott egy látásvizsgálatot végeztetni. Ezen vizsgálat során megállapítható, hogy szüksége van-e korrekciós szemüvegre.

Mennyibe kerül egy szemüvegjavítás?

A javítás ára függ a szemüveg sérülésének mértékétől és típusától. Kérjük, hogy hozza be hozzánk a szemüvegét, hogy pontos árajánlatot tudjunk adni. A fix árakat a szemüvegjavítás menüpontunkban olvashatja.

Hogyan tudom megőrizni szemüvegem élettartamát?

Rendszeres tisztítással, a megfelelő tárolással és a fizikai sérülések elkerülésével biztosíthatja szemüvege hosszú élettartamát. Kerülje a közvetlen napsugárzást, és ne hagyja szemüvegét magas hőmérsékleten.

Mitől alakul ki szemfáradtság?

A szemfáradtság több tényező miatt is kialakulhat. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a leggyakoribb okokat, amelyek szemfáradtsághoz vezethetnek:

Képernyőhasználat: A számítógépek, táblagépek, okostelefonok és egyéb digitális eszközök hosszú ideig történő használata megterhelheti a szemet. Ezt gyakran „digitális szemfáradtság” néven ismerik.

Az oka lehet, hogy kevesebbet pislogunk képernyő előtt, valamint a képernyő fénye és a szöveg kontrasztja is befolyásolhatja.

Olvasás: Hosszú ideig tartó olvasás, különösen rossz fényviszonyok mellett, szintén szemfáradtságot okozhat.

Hosszú vezetés: A koncentrált figyelem és a távolságok folyamatos becslése vezetés közben megterhelheti a szemet. Rossz világítás: Túl erős vagy túl gyenge fény is megterhelheti a szemet.

Szembetegségek: Bizonyos szembetegségek, mint például a szemszárazság, hozzájárulhatnak a szemfáradtság érzéséhez.

Szem túlerőltetése: Bármilyen tevékenység, amely hosszú ideig tart és nagy koncentrációt igényel, például kézimunka vagy finom munka, szemfáradtságot okozhat. Ha gyakran tapasztalja a szemfáradtság érzését, és az életminőségét negatívan befolyásolja, érdemes szemorvossal konzultálni a tünetek okának és a lehetséges kezelési módoknak a megállapítása érdekében.

Szükség van-e előzetes időpont egyeztetésre a látásvizsgálathoz?

Igen, javasolt előzetesen időpontot foglalni, hogy biztosan legyen szabad kapacitásunk a látásvizsgálatra.
Keressen minket bizalommal, és foglaljon időpontot látásvizsgálatra!

Mennyi időt vesz igénybe egy látásvizsgálat?

Egy átlagos látásvizsgálat kb. 20-40 percig tart. Azonban, ez függ az egyéni szükségletektől és az esetleges további vizsgálatoktól.
Szakembereink a kórelőzmények figyelembe vételével segítenek meghatározni, hogy pontosan milyen szemüveg vagy kontaktlencse lenne az ideális.

Mennyibe kerül egy szemüveg?

A szemüveg ára nagyban függ a választott kerettől, a lencséktől és az esetlegesen szükséges különleges bevonatoktól.
Javasoljuk, hogy látogasson el üzletünkbe, hogy egyedi ajánlatot nyújthassunk, és személyre szabott szemüveg készülhessen el Önnek.

Lehet-e a régi szemüvegkeretembe új lencsét tenni?

Igen, a legtöbb esetben lehetséges a régi keretbe új lencsét tenni. Azonban javasolt elhozni a szemüvegkeretet, hogy szakembereink megvizsgálhassák annak állapotát és alkalmasságát.

Van-e lehetőség kontaktlencse vásárlásra az üzletükben?

Igen, kínálunk különböző típusú kontaktlencséket, beleértve a napi, heti, havi és éves lencséket is.
Szakemberünk segít kiválasztani a legmegfelelőbbet az Ön számára.