A homályos látás, a hunyorgás, a rossz látásélesség, a fényérzékeny szemek, a fókuszálási nehézségek és a szemfáradtság mind a „rossz” szemüveg tünetei.

Hazánk lakosságának mintegy 25%-a szemüveget hord; nagy részük persze 40 év feletti, hiszen a látás folyamatosan romlik az életünk során, és 40 év felett már eléri azt a szintet, amikor szükségessé válik valamilyen látásjavító módszer használata. A folyamatos romlás azonban egyben azt is jelenti, hogy néhány évente muszáj látásvizsgálatot végezni, hiszen a régebben felírt szemüveg már nem feltétlenül képes ellátni a feladatát.

A látás a szemüvegtől – illetve kontaktlencsétől – ugyan nem romlik tovább, azonban egy nem megfelelő szemüveg kellemetlen tüneteket okozhat; ezeket vesszük sorra alábbi cikkünkben.

A nem megfelelő látáskorrigáló eszköz az alábbi tüneteket okozhatja:

Homályos látás

Ha azt vesszük észre, hogy nem úgy látunk távolra vagy közelre, mint korábban, akkor valószínűleg új szemüveget készítésére van szükség. Ez a hétköznapokban olvasás, tévénézés vagy vezetés közben tűnhet fel leggyakrabban.

Fókuszálási nehézségek és szemfáradtság

A nem megfelelő szemüveggel a szem nehezebben fókuszál, a folyamatos megerőltetés pedig terheli a szemet, ami szemfáradtsághoz vezet, amit pedig az égető érzésről lehet legkönnyebben felismerni.

Fejfájás, szédülés és hányinger

Kapcsolódik az előzőhöz, hiszen itt is a szem – és az idegrendszer – folyamatos megterhelése az ok; sok esetben alakul ki fejfájás, szédülés és hányinger, akár napi rendszerességgel is.

Gyakori hunyorgás

A hunyorgás lényege a fény koncentráltabb szembe jutásának elősegítése; így a látás valamivel élesebbé válhat. A gyakori hunyorgás – még szemüveg viselése közben is – tehát valószínűleg azt jelenti, hogy látásvizsgálatra lenne szükség.

Rossz látásélesség

A szemeink kiegyenlítik egymást, azaz rossz látás esetén két szemmel jobban látunk, mintha külön-külön néznénk velük. Ha lehunyjuk az egyik szemünket, és sokkal rosszabb a látásélességünk, mint két szemmel nézve, korrekcióra van szükség.

szemüveg készítés, látásvizsgálat

Fényérzékenység

Az utolsó pont a kakukktojás, hiszen a fényérzékeny szemek másra is utalhatnak, de e tünet mögött is állhat a rossz dioptriájú szemüveg, azonban ez súlyosabb problémákat is előre jelezhet, ezért mindenképp érdemes kivizsgáltatni.

A fentebb felsorolt tünetek nem csupán az életminőséget csökkentik, de a biztonságot is veszélyeztetik – elég csak a közlekedésre gondolni. Fontos tehát látásvizsgálaton részt venni, és nem csak akkor, amikor ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hanem gyakorlatilag mindenkinek néhány évente!

Érdemes tudni, hogy új szemüveg vásárlása esetén a szemnek szüksége van néhány napra, amíg megszokja az új „helyzetet”, ez azonban nem vonatkozik a lépten-nyomon fellelhető, olcsó szemüvegekre, ezeknek ugyanis több a hátrányuk, mint az előnyük.

szemüveg készítés, látásvizsgálat

Miért nem érdemes előregyártott szemüveggel kísérletezni?

Ahogy a mondás tartja: „olcsó húsnak híg a leve”. Nem véletlen, hogy a boltokban kapható, kész szemüvegek ára alacsony, hiszen egyrészt a minőségük hagy némi kívánnivalót maga után, másrészt viszont a két lencséjük teljesen egyforma.  Az emberek nagy részének viszont nem egyforma dioptriájú a két szeme, ráadásul más problémák is előfordulhatnak, amelyekre ezek a szemüvegek nem kínálnak megoldást.

Egy ilyen szemüveg a fenti tüneteket is okozhatja, nem javít a látáson, sőt, akár ronthat is rajta, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy inkább vegyen részt látásvizsgálaton budapesti optikánkban!

Amennyiben Önnek is új szemüvegre lenne szüksége, keressen fel bennünket megadott elérhetőségeink egyikén!

0
    0
    Kosár