Melyek a „rossz” szemüveg tünetei?

júl 26, 2023 | Blog, Látásvizsgálat, Szemüveg készítés

A homályos látás, a hunyorgás, a rossz látásélesség, a fényérzékeny szemek, a fókuszálási nehézségek és a szemfáradtság mind a „rossz” szemüveg tünetei.

Hazánk lakosságának mintegy 25%-a szemüveget hord; nagy részük persze 40 év feletti, hiszen a látás folyamatosan romlik az életünk során, és 40 év felett már eléri azt a szintet, amikor szükségessé válik valamilyen látásjavító módszer használata. A folyamatos romlás azonban egyben azt is jelenti, hogy néhány évente muszáj látásvizsgálatot végezni, hiszen a régebben felírt szemüveg már nem feltétlenül képes ellátni a feladatát.

A látás a szemüvegtől – illetve kontaktlencsétől – ugyan nem romlik tovább, azonban egy nem megfelelő szemüveg kellemetlen tüneteket okozhat; ezeket vesszük sorra alábbi cikkünkben.

A nem megfelelő látáskorrigáló eszköz az alábbi tüneteket okozhatja:

Homályos látás

Ha azt vesszük észre, hogy nem úgy látunk távolra vagy közelre, mint korábban, akkor valószínűleg új szemüveget készítésére van szükség. Ez a hétköznapokban olvasás, tévénézés vagy vezetés közben tűnhet fel leggyakrabban.

Fókuszálási nehézségek és szemfáradtság

A nem megfelelő szemüveggel a szem nehezebben fókuszál, a folyamatos megerőltetés pedig terheli a szemet, ami szemfáradtsághoz vezet, amit pedig az égető érzésről lehet legkönnyebben felismerni.

Fejfájás, szédülés és hányinger

Kapcsolódik az előzőhöz, hiszen itt is a szem – és az idegrendszer – folyamatos megterhelése az ok; sok esetben alakul ki fejfájás, szédülés és hányinger, akár napi rendszerességgel is.

Gyakori hunyorgás

A hunyorgás lényege a fény koncentráltabb szembe jutásának elősegítése; így a látás valamivel élesebbé válhat. A gyakori hunyorgás – még szemüveg viselése közben is – tehát valószínűleg azt jelenti, hogy látásvizsgálatra lenne szükség.

Rossz látásélesség

A szemeink kiegyenlítik egymást, azaz rossz látás esetén két szemmel jobban látunk, mintha külön-külön néznénk velük. Ha lehunyjuk az egyik szemünket, és sokkal rosszabb a látásélességünk, mint két szemmel nézve, korrekcióra van szükség.

szemüveg készítés, látásvizsgálat

Fényérzékenység

Az utolsó pont a kakukktojás, hiszen a fényérzékeny szemek másra is utalhatnak, de e tünet mögött is állhat a rossz dioptriájú szemüveg, azonban ez súlyosabb problémákat is előre jelezhet, ezért mindenképp érdemes kivizsgáltatni.

A fentebb felsorolt tünetek nem csupán az életminőséget csökkentik, de a biztonságot is veszélyeztetik – elég csak a közlekedésre gondolni. Fontos tehát látásvizsgálaton részt venni, és nem csak akkor, amikor ezeket a tüneteket tapasztaljuk, hanem gyakorlatilag mindenkinek néhány évente!

Érdemes tudni, hogy új szemüveg vásárlása esetén a szemnek szüksége van néhány napra, amíg megszokja az új „helyzetet”, ez azonban nem vonatkozik a lépten-nyomon fellelhető, olcsó szemüvegekre, ezeknek ugyanis több a hátrányuk, mint az előnyük.

szemüveg készítés, látásvizsgálat

Miért nem érdemes előregyártott szemüveggel kísérletezni?

Ahogy a mondás tartja: „olcsó húsnak híg a leve”. Nem véletlen, hogy a boltokban kapható, kész szemüvegek ára alacsony, hiszen egyrészt a minőségük hagy némi kívánnivalót maga után, másrészt viszont a két lencséjük teljesen egyforma.  Az emberek nagy részének viszont nem egyforma dioptriájú a két szeme, ráadásul más problémák is előfordulhatnak, amelyekre ezek a szemüvegek nem kínálnak megoldást.

Egy ilyen szemüveg a fenti tüneteket is okozhatja, nem javít a látáson, sőt, akár ronthat is rajta, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy inkább vegyen részt látásvizsgálaton budapesti optikánkban!

Amennyiben Önnek is új szemüvegre lenne szüksége, keressen fel bennünket megadott elérhetőségeink egyikén!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....

Látás hónapja 2022

Látás hónapja 2022

A látás hónapjában megéri elkészíttetni új szemüvegét. Legyen az ügyfelünk, térjen be optikánkba ebben az időszakban, és spóroljon jelentős összegeket!Az itthoni optika szakma számára igen fontos hónap az október, hiszen ekkor kerül előtérbe az ember legfontosabb...