Hipermetrópia, azaz távollátás

jún 28, 2023 | Blog, Látásvizsgálat, Optika

hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat.

A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra, hacsak nem erőlteti a szemét, holott a kifejezések ezt sugallják.

A szem fókusza teszi lehetővé, hogy a különféle távolságban lévő tárgyakról érkező fénysugarak mindig az éleslátás helyére essenek. A szemlencse és az azt mozgató izmok azonban automatikusan megnövelik a szem törőerejét, hogy a látott kép pontosan az éleslátás helyére essen.

A szem nyugalmi állapotában a szemlencse lapos, a lencsét mozgató izmok pedig ernyedt állapotban vannak; ebben az állapotban a hibátlan szem távolra lát jól. Amikor közelre nézünk, az izmok megfeszülnek, így a lencse domborúbb formát vesz fel, a fénytörése pedig megnő.

A szem azonban az emberrel együtt öregszik, és 40 éves kor után rohamosan veszíti el a korábbi képességeit, a hypermetropia viszont leggyakrabban öröklött.

szemüveg készítés, látásvizsgálat

A távollátó szem

A hipermetrópiás szemben a tárgyakról érkező fénysugarak az éleslátás helye mögött találkoznak, aminek két oka lehet:

  • a tengely hypermetropia lényege, hogy a szemgolyó rövidebb a kelleténél, tehát nem a fénysugarak találkoznak hátrébb, hanem az éleslátás helye található előbbre,
  • a törési hypermetropia esetében a hiba a szem törőközegeiben keresendő, például a laposabb szaruhártyában; ilyenkor a szem törőközegei kevésbé törik meg a fénysugarakat.

Gyermek- és fiatalkorban a szemlencse még nagyon rugalmas – a látásélesség átlagosan 8-10 dioptriát is képes változni –, de ez folyamatosan csökken, és 40 éves kor után a 3 dioptria alatti értékek a jellemzőek. Azonban fontos tudni, hogy a túllátás kialakulhat már gyermekkorban is.

Miről ismerhető fel a gyermekkori hipermetrópia?

A tünetek legkésőbb az óvodás korban kiderülnek a szemészeti szűrésen, de korábban is tapasztalhatóak a hipermetrópia jelei: ha a gyermek nem nézi a közeli dolgokat, vagy nem érdeklődik az apró tárgyak, akkor van rá esély, hogy távollátó. Az iskolában azonban már biztosan kiderül az állapota, hiszen gyorsan elfárad a szeme; akár már néhány órán belül is elveszhet az olvasási képessége.

A kisebb fokú túllátás – főleg iskolai napokon – rendszeres délutáni fejfájást okozhat, de a látás ebben a helyzetben nem olyan rossz, hogy szemészeti szűrésen a hypermetropia diagnosztizálható legyen.

szemüveg készítés, látásvizsgálat

A hipermetrópia kezelése

A fenti tünetek felismerését követően alapos látásvizsgálat szükséges, a számítógépes mérés azonban erre nem alkalmas. Szemcseppel a lencsét mozgató izmok működése kikapcsolható, így a teljes túllátás mérhetővé válik.

Amennyiben bebizonyosodik a hypermetropia, a gyermeknek pluszos szemüvegre lesz szüksége. E hordásának következtében a fejfájás megszűnik, a többi panasz pedig minimum enyhül.

Fontos a gyors felismerés!

Abban az esetben, ha a tüneteket nem ismerjük fel, vagy figyelmen kívül hagyjuk azokat, súlyosabb problémák is kialakulhatnak. Ilyen lehet például, hogy az erőlködés hatására az egyik szem befelé fordul, és kezelés nélkül a befordult – kancsalító – szem többnyire tompalátóvá is válik.

Az Ön gyermekénél is jelentkeztek a hipermetrópia jelei, vagy épp önnek lenne szüksége pluszos szemüvegre, illetve kontaktlencsére? Keressen fel bennünket optikánkban, és vegyen részt látásvizsgálaton!

További cikkek:

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....

Látás hónapja 2022

Látás hónapja 2022

A látás hónapjában megéri elkészíttetni új szemüvegét. Legyen az ügyfelünk, térjen be optikánkba ebben az időszakban, és spóroljon jelentős összegeket!Az itthoni optika szakma számára igen fontos hónap az október, hiszen ekkor kerül előtérbe az ember legfontosabb...