Milyen szemüveglencsére van szükségem?

szept 28, 2023 | Szemüveglencse

A szemüveglencse típusáról a szakember dönt, de megkönnyítheti a saját dolgát, ha tisztában van az alapokkal. Íme egy kis segítség, hogy tudja, mire készüljön!

Bár az optikák közel sem azt a rideg és barátságtalan hangulatot árasztják, mint a rendelőintézetek, mégiscsak vizsgálatnak adnak helyet, és valljuk be, az ilyesmit mindig övezi némi bizonytalanság. Ezzel azonban nem kell megbékélni. Ha Ön is megismerkedik a szemüveglencsékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal, magabiztosabban lép majd be az optikába és másképp tekint a látásvizsgálatra.

Hogy milyen szemüveglencse típust javasol majd a szakember, azt elsősorban a látásprobléma fajtája határozza meg, de az alapszükségletek mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni az egyedi igényeket sem. Ezek alapján három nagy csoportra bonthatjuk a lencséket, illetve ezen felül ott vannak az extra funkciók, amik segítenek tökéletesíteni, ha úgy tetszik, finomhangolni a szemüveget. Vegyük sorra, melyik típusról mit érdemes tudni!

Szemüveglencse-típusok

A hagyományos szemüveglencsék hármasa

Egyfókuszú szemüveglencse

A klasszikus látásproblémák közé soroljuk a távollátást, vagyis a hipermetrópiát és a rövidlátást, azaz a miópiát. A kettőben közös, hogy a szembe jutó fény nem pontosan a retinára vetül, hanem elé vagy mögé, ezt hivatott korrigálni a problémának megfelelő egyfókuszú szemüveglencse. Ezeknél a lencséknél a nagyítás foka, vagyis a dioptria mértéke azonos a teljes felületen, a fókuszpont egy helyen van, tehát csak erre a távolságra biztosít éles képet.

Bifokális szemüveglencse

Mindezek alapján talán már nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a bifokális, vagyis kétfókuszú szemüveglencse egyszerre biztosít éles látást közelre és távolra. Az ilyen lencsék két, jól elkülöníthető tartományból állnak, melyek között van egy markáns választóvonal. Erre a típusra akkor van szükség, amikor a szem öregedési folyamata, azaz a presbyopia miatt van szükség korrekcióra.

Multifokális szemüveglencse

A multifokális, vagy más néven progresszív szemüveglencse szintén presbyopia esetén jó választás, ám az imént bemutatott típushoz képest egy lényegesen modernebb alternatíváról van szó. Itt nincs választóvonal, ezen felül minden irányba és távolságra adott a gyors fókuszváltás, a természetes látás hatását keltve ezzel. Biztosított a tökéletes funkció bármilyen tevékenység esetén, legyen az olvasás vagy éppen autóvezetés.

Szemüveglencse-típusok

A két legnépszerűbb extra funkció

Kékfényszűrős szemüveglencse

Bár a köztudatban így terjedt el, valójában a kék-ibolya fény nem feltétlenül ártalmas az emberi szervezetre, ugyanakkor nagymértékben már diszkomfort érzetet okoz a legtöbb embernél. A kékfényszűrős szemüveglencse kap egy plusz réteget, melynek köszönhetően képes csökkenteni a problémásnak érzett jelenség hatását, vagyis kíméletesebbé teszi az erősebb fényviszonyok között történő munkavégzést.

Fényre sötétedő szemüveglencse

Ez szintén egy olyan lehetőség, ami kényelmesebbé teszi a szemüvegviselést, mégpedig azáltal, hogy képes reagálni a fény intenzitására. Ha erős fény éri, gyakorlatilag napszemüveglencsévé sötétedik, beltérben pedig ismét kivilágosodik, és mindehhez csupán pár másodpercre van szüksége. Ez a lencsetípus emellett óvja a szemet az UV-sugárzással szemben, valamint felerősíti a kontrasztérzékelést.

Reméljük, mindezek ismeretében bátrabban szánja rá magát a látásvizsgálatra, és mielőbb csináltat egy szemüveget, hogy visszakapja az éleslátás kincsét. Foglaljon egy időpontot optikánkba, felmerülő kérdéseivel pedig forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....