A látás hónapja 2023 – a szem egészségéért

okt 13, 2023 | Blog, Látásvizsgálat

A Látás Hónapja 2023-ban is októberre esik, amikor Ön is részt vehet a szem egészségéért megrendezett kampányban.

Az WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európában a lakosság 9%-át teszik ki a szemproblémákkal küzdők, azaz nagyjából minden tizedik embert érint valamilyen, a szemmel és a látással kapcsolatos egészségügyi probléma. A legtöbb esetben azonban a látásromlás megelőzhető lenne, ezért fontos, hogy ezekre felhívjuk a figyelmet – erre a célra szolgál a minden évben megrendezésre kerülő kampány, a Látás Hónapja októberben.

A kampányt először 2004 októberében szervezték meg hazánkban a Magyar Látszerész Szövetségnek köszönhetően, azaz már közel húsz éve tartjuk fontosnak, hogy megelőzzük a látást veszélyeztető problémák kialakulását, illetve felhívjuk ezekre a figyelmet.

Ennek egyik eszköze, hogy a kampányhoz csatlakozó, közel 300 optikákban több szolgáltatással várják az érdeklődőket; ezek a következők:

  • látásellenőrzés
  • szemüveg-ellenőrzés
  • szaktanácsadás
október a látás hónapja

Miért van szükség évente látásellenőrzésre?

A szem sajnos még akkor is veszít a látásélességéből, ha folyamatosan látásvizsgálaton veszünk részt – ez sajnos egy természetes folyamat, ami 40 év feletti korban még fel is gyorsul. A legtöbben azonban elhanyagolják a vizsgálatot és a szemüvegük korrekcióját, ami fáradékonyságot, fejfájást és általános rossz közérzetet okozhat.

A szakemberek a látásvizsgálat során ellenőrzik az aktuális látásélességet, és ezt összevetve a szemüveg értékeivel új lencsét ajánlanak – ha szükséges –, amely igazodik a szem aktuális állapotához.

A látásvizsgálat és a teljes szemvizsgálat

Látásvizsgálatot bármely optikában képesek elvégezni, a teljes szemvizsgálat azonban ennél összetettebb: szemészeti jellegű részletességgel vizsgálják a szemet, emellett egy általános szűrővizsgálatnak is megfelelő, teljes körű vizsgálatot is végeznek a szemmel kapcsolatosan, ami korai szakaszban észlelhetővé teheti az egyéb problémákat, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve az esetleges egyéb elváltozások, amelyek hatással lehetnek a látásélességre is – ilyen például a zöld- és a szürkehályog.

október a látás hónapja

Tanácsok a látás megőrzése érdekében

Akadnak olyan, mindennapos tanácsok, amelyek segítségével egyszerűen tehetünk a szemünk egészségének megőrzéséért; ezek az alábbiak:

Változatos táplálkozás

Sokat segíthet az egészség megőrzésében, ha egészségesen táplálkozunk, és ez hatást gyakorol a látásra is. Különösen fontos az A-vitamin, a cink, a dokozahexaénsav (DHA) és a B2-vitamin.

Látásvizsgálat

A rendszeres látásvizsgálat segítségével korán felismerhetőek az esetleges látásproblémák; a Látás Hónapjában ez még egyszerűbb.

Sérülések elleni védelem

A legtöbb, nem megelőzhető látásproblémát sérülés okozza, ezért ezeket fontos megelőzni, de legalábbis törekedni rá. Legtöbbször barkácsolás, sport vagy kertészkedés közben történnek a szemet is érintő balesetek, de persze máskor is érdemes vigyázni.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás képes kárt tenni a szövetekben, így természetesen a látást is súlyosan ronthatja; növelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, és akár vakságot is okozhat. A napszemüvegek azonban hatékony védelmet nyújthatnak ellene.

Kék fény   

A kék fény szűrése szemüveggel is lehetséges, és hatásos megoldást nyújt a komfortérzet növelésére, egyúttal pihenteti is a szemet.

Monitor okozta szemfáradtság

A monitorok fokozhatják a szem fáradtságát; ennek elkerülése érdekében a szem rendszeres – 20 percenkénti – pihentetése elengedhetetlen.

Mi is várjuk önt a Látás Hónapjában, 2023-ban is! Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....

Látás hónapja 2022

Látás hónapja 2022

A látás hónapjában megéri elkészíttetni új szemüvegét. Legyen az ügyfelünk, térjen be optikánkba ebben az időszakban, és spóroljon jelentős összegeket!Az itthoni optika szakma számára igen fontos hónap az október, hiszen ekkor kerül előtérbe az ember legfontosabb...