Napszemüveg – használja tavasszal is, ne csak nyáron!

márc 28, 2023 | Napszemüveg

A napszemüveg, illetve a fényre sötétedő lencsék használata tavasszal is fontos; lássuk, miért!

Amikor a napszemüvegre gondolunk, gyakran a forró nyári hónapokra asszociálunk, azonban a napszemüveg viselése nemcsak nyáron, hanem tavasszal is fontos. A fényre sötétedő lencsék népszerű választásnak számítanak napjainkban, és ezzel nem csak a hagyományos szemüvegek, de a napszemüvegek előnyei is élvezhetőek, méghozzá egyszerre!

A fényre sötétedő lencsék automatikusan elsötétednek, amikor erős fénynek vannak kitéve, és kivilágosodnak, amikor gyenge fényviszonyok között használják őket. Alábbi cikkünkben a fényre sötétedő szemüveglencsék előnyeit vizsgáljuk meg, illetve azt, hogy miért érdemes tavasszal is napszemüveget viselnünk, és ez milyen előnyökkel járhat a szemünk egészségére nézve.

napszemüveg

A napszemüveg hordásának előnyei

A legfontosabb előnyök, amelyek a napszemüveg tavaszi viselésével elérhetőek, a következők:

  • a fényerő csökkentése,
  • a szem fáradásának megelőzése,
  • védelem az UV-sugarakkal szemben,
  • stílusos és divatos kiegészítő.

Ezek az előnyök bárki számára elérhetőek, azonban azoknak, akik szemüveget hordanak, a külön napszemüveg okoz némi kényelmetlenséget is. Ha a szokványos napszemüvegről van szó, ami olcsóbban is beszerezhető, akkor a látás élességéről le kell mondani, ha pedig dioptriás napszemüvegről, akkor egy nap során többször is váltogatni kell a szemüvegeket.

Létezik azonban egy tökéletes megoldás ezekre a problémákra: a fényre sötétedő lencse!

napszemüveg

A fényre sötétedő lencse előnyei a napszemüveggel szemben

A fényre sötétedő szemüveglencsék egyik legfőbb előnye a kényelem. Egyrészt amikor egy ilyen lencse erős fénynek van kitéve, elsötétedik, csökkentve a vakító fényt és a szem megerőltetését, másrészt segíthetnek csökkenteni a szem fáradtságát, amelyet a fényviszonyok gyakori változása okoz.

Ahogy hosszabbodnak a nappalok, egyre több időt töltünk a szabadban, élvezve a melegebb időjárást. Azonban az erős napfény a szem fáradtságát okozhatja, ami fejfájáshoz, homályos látáshoz és szemszárazsághoz vezethet; a napszemüveg – avagy a fényre sötétedő lencse – viselése segít csökkenteni a szemünkbe jutó fény mennyiségét.

A nap UV-sugarai károsíthatják a szemünket, ami számos szemproblémához vezethet, többek között szürkehályoghoz, makuladegenerációhoz és a szaruhártya leégéséhez. Bár az UV-sugarak nyáron erősebbek, tavasszal is jelen vannak, és fontos, hogy megvédjük tőlük a szemünket. A fényre sötétedő lencsék emellett 100%-ban blokkolják az UVA és UVB sugarakat, amelyek szemkárosodást okozhatnak.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a szemünk védelme – akár napszemüveggel, akár fényre sötétedő lencsével – hosszú távú előnyökkel járhat szemünk egészségére nézve; segíthet például abban is, hogy megőrizzük a látásunk élességét.

Egy fényre sötétedő lencse ráadásul a tevékenységek széles skálájához alkalmas az olvasástól a szabadtéri sportokig, de a napszemüveg nem csak egy praktikus, szemünket védő tárgy, hanem egyúttal divatos kiegészítő is, így akár a megjelenésünkhöz is hozzájárulhat, hiszen stílusos, többféle színben kapható, és különböző keretstílusokkal párosítható.

Emellett azonban az egyik legfontosabb előny, hogy a fényre sötétedő lencséknek köszönhetően nem kell többé külön napszemüveget is hordani, hiszen azok megfelelő UV-védelmet biztosítanak.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a napszemüvegek és fényre sötétedő lencsék iránt, tekintse meg az általunk kínált lehetőségeket, ha pedig kérdése lenne termékeinkkel kapcsolatban, illetve, ha vásárolni szeretne, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....