Presbiópia – mit érdemes tudni róla?

ápr 13, 2023 | Látásvizsgálat

A presbiópia egy olyan állapot, amely a normál olvasási távolságban megnehezíti a látást és sajnos kivétel nélkül mindenkinél kialakul.

A presbiópia együtt jár az öregedéssel, így gyakorlatilag elkerülhetetlen. Mindenkinél máskor válik feltűnővé, hogy már nem úgy lát, mint korábban, ám a népesség nagy részénél nagyjából 40-45 éves kor között válik észrevehetővé. Ez elsőre hirtelen változásnak tűnhet, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy a presbiópiát okozó folyamatok már egészen fiatal korban elkezdődnek.

A probléma 45 és 65 éves kor között egyre súlyosabbá válik – bár szintén egyénenként változó az állapot nehézsége –, majd nagyjából 65 éves kor fölött „megáll”, nem változik jelentősen. A presbiópia szemüveg vagy kontaktlencse nélkül problémákat okoz olvasás közben, rontja a koncentrációt, megfájdulhat a szem, a fej, de gyors fáradtságot is okoz.

szemüveg készítés

A presbiópia oka

Ahhoz, hogy érthető legyen a presbiópia oka, először tudni kell, hogyan működik az emberi szem. Általánosságban a szemünk távolra fókuszál; ilyenkor van nyugalmi állapotban a szemben található izomzat és a szemlencse. Amikor valamilyen közeli dologra kell fókuszálnunk, a szemgolyó izmai megváltoztatják a szemlencse alakját, domborúbbá teszik azt – ez a folyamat az akkomodáció.

Ahogy a szervezet öregszik, a szemlencse elveszíti a rugalmasságát, és valamivel kevésbé képes megváltoztatni az alakját az izmok mozgása által, így pedig maga a közelre fókuszálás is nehezebbé, sőt, egy idő után lehetetlenné válik segítség nélkül.

A presbiópia nem a szem romlása

A szem egészségi állapotának romlása nem azonos a presbiópiával. Ugyan a közelre fókuszálás a kor előrehaladtával már nem működik ugyanúgy, ahogy fiatalabb korban megszokhattuk, azonban a presbiópia szemüveggel, illetve kontaktlencsével korrigálható, és azzal pontosan úgy láthatunk közelre, mint azelőtt. Az olyan feladatok, mint például az olvasás vagy a varrás, sokkal nehezebbé válnak a presbiópia hatására, és ezt a gyenge megvilágítás még fokozza is, azonban a távoli látást nem befolyásolja.

szemüveg készítés

A presbiópia „kezelése”

Nem beszélhetünk valódi kezelésről, hiszen a tudomány egyelőre még nem képes visszafordítani a testünk öregedését, és a presbiópia sebészileg sem gyógyítható, azonban lehet korrigálni, méghozzá szemüveggel vagy kontaktlencsével. Fontos, hogy ennek olyannak kell lennie, amit kifejezetten közelre látáshoz terveztek.

A presbiópia szemüveggel történő korrekciója a közeli dolgokat élessé teszi ugyan, de a távoliakat elhomályosítja. Ha tehát egy szemüveggel csupán ezt korrigáljuk, akkor folyamatosan ehhez kell alkalmazkodni a viselésével, sőt, rosszabb esetben folyamatosan váltogatni kell a szemüvegeket, hogy megfelelően lássunk minden alkalommal. Ez persze kényelmetlen, ám létezik megoldás: az úgynevezett bifokális, trifokális vagy multifokális szemüvegek.

A bifokális, trifokális vagy multifokális szemüvegek lencséi egyes részeiken a távolra, más részeiken pedig a közelre látást segítik – jellemzően a lencse felső részén a távollátást, alul pedig a rövidlátást korrigáló rész kap helyet.

Érdemes 40 éves kor felett részt venni egy látásvizsgálaton, hiszen elsőre nem is biztos, hogy feltűnik a presbiópia megjelenése, ám a korrekcióra már szükség lenne. Ha bebizonyosodik, hogy így van, akkor egy megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse készíttetésével egy időre megszűnhetnek a problémák, azonban 45 és 55 éves kor között rendszeresen változtatni kell a korrekciót. Javasolt legalább kétévente felkeresni egy optikát, és újabb látásvizsgálatot kérni a szem egészsége érdekében is.

Önnél is jelentkeztek a presbiópia jelei? Keressen fel bennünket optikánkban, és vegyen részt látásvizsgálaton!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....