Mire számíthat a látásvizsgálat alkalmával?

márc 12, 2024 | Látásvizsgálat

A látásvizsgálat semmiféle kellemetlenséggel nem jár, cserébe viszont segít feltárni az esetleges problémákat!

A jó látásminőség és az általános egészség megőrzése mindenki számára érték, épp ezért érdemes rendszeresen részt venni látásvizsgálaton. Ez ugyanis a korai felismerés legjobb módja, melynek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hogy miért? Mert a látás romlása fokozatosan történik, segítség nélkül szinte lehetetlen időben észrevenni, ha baj van.

Ám ha még nem vett részt teljes körű látásvizsgálaton, jó, ha tudja, mire számíthat, hiszen ez segít csökkenteni az ilyenkor természetesen jelentkező szorongást. Ehhez hoztunk most egy kis segítséget. Lássuk!

A látásvizsgálat 3 legfontosabb lépése

1. Előzetes beszélgetés

Az optometrista először a korábbi szemészeti történetét és az általános egészségügyi állapotát fogja feltárni. Kérdéseket tesz fel ismert betegségekről, családi kórtörténetről, a foglalkozása típusáról és az életmódjáról, ezek ugyanis mind-mind befolyásolhatják a látás minőségét és támpontokat adnak a vizsgálathoz.

2. Refraktív állapot felmérése

Ezután következik a refraktív állapot felmérése, mely során egy számítógép által vezérelt műszer, a refraktométer segítségével meghatározza a szakember, milyen korrekcióra van szükség a fény retinán való fókuszálásához. A fejét az álltámaszra helyezve bele kell néznie a gépbe, ahol fényt vagy egy kis képet fog látni.

látásvizsgálat szemüvegkészítéshez

3. Látásélesség teszt

A látásélesség teszt során betűket kell leolvasnia a tábláról, 5 méteres távolságból, az optometrista pedig különböző lencséket helyez a szeme elé, hogy megtalálja a legélesebb látást biztosító kombinációt. A teszt második alkalommal már a korábbi korrekciós értékekkel indul, melyekhez csak hozzá kell adni a megfelelő értékeket.

Ezek a lépések segítenek abban, hogy a szakember pontos diagnózist állítson fel, és szükség esetén megfelelő korrekciós eszközt, szemüveget vagy kontaktlencsét javasoljon, de bizonyos esetekben további tesztek elvégzésére is szükség lehet. Amennyiben valamilyen szemészeti probléma gyanúja áll fenn, az optometrista szakorvoshoz irányítja.

A teljes vizsgálat időtartama változó, általában 30 perc és egy óra között mozog, függően a vizsgálat mélységétől és a szükséges tesztek számától.

Hogyan érdemes készülni a látásvizsgálatra?

A látásvizsgálat szemüvegkészítéshez, kontaktlencse készítéshez sem igényel különösebb előkészületet, a következők mégis segíthetnek abban, hogy minden zökkenőmentesen menjen és a vizsgálat pontosan tükrözze látásának állapotát:

  • Jegyzetelje fel a tüneteket: Ha bármilyen látásproblémát észlel, mint például homályos látást, kettős látást vagy fényérzékenységet, esetleg gyakran fáj a feje, ne felejtse el megemlíteni a szakembernek.
  • Kerülje a szem irritálását: A vizsgálat előtti napon kerülje a szem irritálását okozó tevékenységeket, mint például a hosszú ideig tartó képernyő előtt töltött időt vagy a klóros vízben való úszást.
  • Pihentesse a szemeit: A látásvizsgálat előtti éjszakán próbálja meg alaposan kipihenni magát, hogy a vizsgálat látása valós állapotáról adjon képet. Ha ez nem sikerül, érdemes inkább új időpontot kérni.
látásvizsgálat szemüvegkészítéshez

Milyen gyakran kell megismételni a vizsgálatot?

A gyakoriság több tényezőtől függ, beleértve az életkort, az egészségi állapotot és az esetleges látásproblémák jelenlétét. A 40. életév ebben az esetben vízválasztó, ez alatt, ha nincsenek látásproblémák vagy alapbetegségek, 2 évente érdemes vizsgálaton részt venni. Viszont 40 éves kor fölött már évente ajánlott optometristához fordulni.

Egyes esetekben, mint például cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén, gyakoribb vizsgálatokra lehet szükség, ezért célszerű konzultálni a szakemberrel, aki segít meghatározni az Ön számára ideális gyakoriságot.

Ha elérkezettnek látja az időt a vizsgálatra, foglaljon hozzánk egy időpontotAz eredmények alapján személyre szabott megoldást ajánlunk, legyen szó szemüvegkészítésről vagy kontaktlencse készítésről. Várjuk megkeresését!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....