Gyermekének szemüvegre van szüksége? A gyakori jelek, tünetek azonosítása

jún 27, 2024 | Szemüveg készítés

A gyermekek nem mindig tudják megfogalmazni, ha problémát észlelnek a látásukkal kapcsolatban, ezért fontos felismerni azokat a jeleket és tüneteket, amelyek arra utalhatnak, hogy egy gyermeknek látásvizsgálatra és esetleg szemüvegre van szüksége. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb jeleket, amelyek figyelmeztethetik a szülőket gyermekük látásproblémájára.

Közeli vagy távoli dolgok felismerésének romlása

Egy gyermeknek alapvetően kétféle látásproblémája lehet: hiperópia, azaz távollátás, illetve miópia, vagyis rövidlátás. Ha gyakran hunyorít, hogy jobban lássa a távoli tárgyakat, vagy éppen közel hajol a könyvhöz vagy a képernyőhöz, hogy jobban lássa a szöveget, az intő jel lehet.

Az iskolai teljesítmény romlása

Az egyik leggyakoribb jel az iskolai teljesítmény hirtelen romlása. Ha a gyermek korábban jól teljesített az iskolában, de hirtelen nehézségei támadnak a tanulásban, érdemes megvizsgálni, hogy nem látási problémák állnak-e a háttérben. Az olvasás és írás nehézségei különösen gyakran utalhatnak látásproblémákra.

szemüveg készítés

Fejfájás és szemfáradtság

A látásproblémákkal küzdő gyermekek gyakran panaszkodnak fejfájásra és szemfáradtságra. A szem folyamatos erőltetése fejfájást okozhat, ha pedig gyakran dörzsöli a szemét, az is utalhat látásproblémákra.

Koncentrációs nehézségek

A látásproblémák miatt a gyermekek nehezen tudnak hosszabb ideig koncentrálni egy adott feladatra. Az olvasás vagy a házi feladatok elvégzése közben gyakran elkalandozhat a figyelmük, mivel a látásproblémák megnehezítik számukra a feladatok végrehajtását.

Az egyensúly és a koordináció problémái

A látásproblémák hatással lehetnek a gyermek egyensúlyára és koordinációjára is. Ha gyakran botlik meg, ütközik neki tárgyaknak, vagy nehezen tartja meg az egyensúlyát, az is utalhat arra, hogy problémái vannak a látásával. A látás fontos szerepet játszik az egyensúly és a térbeli tájékozódás fenntartásában, ezért a látásproblémák ezekre a területekre is hatással lehetnek.

Elkerülő magatartás

A látásproblémákkal küzdő gyermekek gyakran kerülik azokat a tevékenységeket, amelyek éles látást igényelnek. Például, ha a gyermek nem szeret olvasni, az is utalhat arra, hogy nehézségei vannak a látással, és inkább elkerüli azokat a helyzeteket, ahol ez problémát okozhat.

Testtartás változása

A testtartás megváltozása is utalhat látásproblémákra. Ha a gyermek gyakran dönti oldalra a fejét, vagy egy adott szögből próbál nézni valamit, az is jelezheti ezt. A változás gyakran arra szolgál, hogy a gyermek megtalálja azt a szöget, ahonnan a legjobban látja a tárgyakat.

szemüveg készítés

Fokozott pislogás vagy könnyezés

Ha a gyermek szeme gyakran kiszárad, vagy folyamatosan könnyezik, az is intő jel lehet. Ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy folyamatosan erőlteti a szemét, ami fáradtsághoz és irritációhoz vezethet.

Gyakori szemfertőzések

A gyakori szemfertőzések is jelezhetik, hogy a gyermek látásával problémák vannak. A fertőzések gyakran a szem folyamatos dörzsölése vagy piszkálása miatt alakulnak ki, ami a látásproblémák egyik tünete lehet.

Mit tehet a szülő?

Ha a fent említett jelek és tünetek közül bármelyiket észleli gyermekén, érdemes mihamarabb szemészhez fordulni, aki elvégzi a látásvizsgálatot, és megállapítja, hogy szükség van-e szemüveg készítésére. Az időben felismert látásproblémák könnyebben kezelhetőek, és segíthetnek a gyermeknek abban, hogy teljes mértékben kibontakoztathassa a képességeit az iskolában és a mindennapi életben.

Amennyiben gyermekének látásvizsgálatra lenne szüksége, keresse fel optikánkat, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....