A szemüvegkeret méretének meghatározása: a tökéletes illeszkedés

aug 25, 2023 | Szemüveg készítés

A szemüvegkeret helyes kiválasztása fontosabb, mint gondolhatnánk, és nem csak a divatosság okán: az arcunk karakterére és a látásunkra is hatással lehet.

A szemüveg nem csak látásunk korrigálására szolgál, hanem divatos kiegészítővé is vált az évek során. A megfelelő méretű és alakú szemüvegkeret kiválasztása azonban nem csupán az esztétikai szempontokról szól, hanem a viselési kényelemről és a látás minőségéről is.

Lényeges tehát olyan szemüvegkeretet találni, amely minden tekintetben megfelel az elvárásainknak és a rá vonatkozó szabályoknak, ezért az alábbiakban olyan lépéseket fogunk áttekinteni, amelyek segítenek megtalálni a számunkra ideális szemüvegkeretet.

1. Diagnosztizált dioptria és szakmai tanács

A szemüvegkeret kiválasztásának első lépése a pontos dioptria meghatározása, ezért elengedhetetlen egy látásvizsgálat elvégzése, amelyet szakképzett optometristának / szemésznek kell végeznie. A szakember nem csak a szükséges dioptriát fogja megállapítani, hanem tanácsot is adhat a szemüveglencse típusának megfelelő kiválasztásához.

szemüvegkeret, szemüveg készítés

2. Arcforma és keretstílus

Az arcforma meghatározása fontos szerepet játszik a szemüvegkeret kiválasztásában. A különböző arcformákhoz különböző keretstílusok illenek, így például:

Kerek arc: Olyan keretek ajánlottak, amelyek némileg nyújtottabbak  és keskenyebbek, hogy vizuálisan nyújtó hatást érjenek el.

Négyzet alakú arc: Az enyhén lekerekített, ovális vagy cat-eye keretek lágyítják az arc vonalait.

Szív alakú arc: Ilyen típusú arccal könnyedén hordhatóak olyan keretek, amelyek az alsó részen szélesebbek.

Ovális arc: Az egyik leguniverzálisabb forma, szinte bármilyen keret jó választásnak bizonyulhat.

3. Keretméret és illeszkedés

A keret méretének kiválasztása nem csak az arcformához kapcsolódik, hanem a szem méretéhez és az orrnyeregtől a fülekig tartó távolsághoz is. A megfelelő méretű keret biztosítja a kényelmes viselést és a jó látást. A megfelelő illeszkedést az alábbi tényezők befolyásolják:

Lencseméret: A lencsék ne legyenek sem túl nagyok, sem túl kicsik. A pupilláknak a lencsék középpontjába kell esnie, és a lencsék ne lógjanak túl az arc széleinél.

Orrnyereg: A keret nyerge ne szorítsa le az orrot, és ne hagyjon mély nyomot sem. A nyereg lehetőleg legyen állítható, hiszen ez segít az optimális illeszkedés elérésében.

Szárak: A keret szárai ne húzzák el a fület vagy szorítsák meg az arcot. Kényelmesen kell illeszkedniük, és a füleket semmilyen módon nem szabad megnyomniuk.

szemüvegkeret, szemüveg készítés

4. Stílus és személyiség

A szemüvegkeret egyben stílusnyilatkozat is, tehát fontos, hogy olyan keretet válasszunk, amely megfelel a személyiségünknek és a stílusunknak. A szemüvegkeret kiválasztásakor érdemes a mindennapi öltözködésünkhöz illeszkedő színeket és formákat választani.

5. Próba és tanácsadás

A szemüvegkeret kiválasztása során érdemes kipróbálni többféle típust is. A türelmes kísérletezés segít megtalálni az igazán passzoló keretet, de az eladók szakértelmét is érdemes kihasználni, hiszen ők tapasztalattal rendelkeznek és tanácsokat adhatnak a megfelelő keret kiválasztásához.

Amennyiben szemüveget készíttetne, keressen fel bennünket személyesen, budapesti optikánkban, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....