A progresszív, multifokális szemüveglencse előnyei

jún 12, 2020 | Blog, Szemüveglencse

Egy bizonyos kor elérése után a látás rohamosan romlani kezd, és ez sajnos törvényszerű – csak keveseknek adatik meg a nyugdíjaskor elérése szemüveg, vagy valamilyen látáskorrekciós műtét nélkül. A progresszív, másik nevén multifokális szemüveglencse az egyik leghatékonyabb eszköz az időskori látásromlás elleni küzdelemben, és kiforrott találmányról van szó, hiszen már több, mint ötven éve használjuk.

progresszív szemüveglencse lehetővé teszi az éleslátást egyetlen szemüveggel, méghozzá minden távolságra, látható választóvonal nélkül. A multifokális szemüveglencsék felülete négy részre van felosztva: a felső harmadában található a távoli dioptria, az alsó harmadában az olvasó dioptria, a középső harmadban található az átmeneti zóna, ahol a dioptria fokozatosan erősödik a távoli mezőtől az olvasó mezőig. Ez utóbbi területnek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen távolságra lehetséges az éles látás, amennyiben a fejünket mozgatjuk.

progresszív szemüveglencse esetében természetes fejtartásnál, vízszintesen, távolra nézve a lencse felső harmadán nézünk keresztül. A köztes távolságoknál már enyhén lefelé tekintünk, ilyenkor használjuk a középső részt, olvasáskor pedig lefelé tekint az ember, ilyenkor a lencse alsó harmada a megfelelő. Azonban oldalirányú néznivalók esetén érdemes a fejet is fordítani, mert a szélső torzító hatású, és elmosódottá teszi a látványt.

multifokális szemüveglencse a lehető legfejlettebb megoldást kínálja az időskori látásromlással küzdők számára, a használatát azonban szokni kell, mert az agynak időre van szüksége az átálláshoz. Ez sajnos sokaknak okoz nehézséget, és inkább több szemüveget használnak, ami persze a szoktatási időszak nehézségeit kiküszöböli, ám a látást tovább ronthatja, hiszen egyik szemüveg sem lesz képes a távoli és közeli dolgok közötti területre fókuszálni.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését a multifokális, azaz progresszív szemüveglencse, forduljon hozzánk bizalommal! Kínálatunkban biztosan megtalálja az ízlésének megfelelő szemüvegkeretet, a lencse elkészítését pedig nyugodtan bízza tapasztalt kollégáinkra! Ha kérdése lenne a multifokális lencsékkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

További cikkek:

Hipermetrópia, azaz távollátás

Hipermetrópia, azaz távollátás

A hypermetropia – magyarul túllátás vagy távollátás – sokakat érint, ezért részletesen is bemutatjuk a tüneteit, illetve a lehetséges megoldásokat. A hipermetrópia magyar megfelelői nem igazán fedik le, hogy mit is takar, mivel a távollátó ember nem lát jól távolra,...

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia tünetei és korrekciója

Az asztigmia vagy asztigmatizmus gyakori fénytörési hiba – az alábbiakból kiderül, hogy pontosan mi ez, mik a tünetei, és hogyan lehet korrigálni. Az asztigmia – más néven asztigmatizmus – a szem fénytörési hibája, amit a szem fénytörő közegeinek eltérése okoz....